Családalapítás

Mentális egészség: hogyan támogassuk partnerünket

Mentális egészség: hogyan támogassuk partnerünket

Életünk során sokszor találkozunk a mentális egészség különféle kihívásaival.1,2  Nincs ez másként a hemofíliával élő emberek esetében sem, különféle módjai vannak a kontroll visszaszerzésének és a mentális egészség megóvásának.

 

Egyszer fent, egyszer lent

 

Még ha a partnerünk nagyon jól kezeli is a hemofíliáját, a mindennapos feszültség összeadódhat és idővel negatív érzelmek kialakulásához vezethet. Ezekről a nehézségekről nem feltétlenül mi tehetünk, de akadályt jelenthetnek, amelynek leküzdésén mindkét félnek dolgoznia kell.

Min mehet keresztül a partnerünk:3,4

  • Korlátozva érzi magát az életében vagy az aktuális hemofíliás kezelés mellett nem érzi magát védettnek a vérzésekkel szemben
  • Frusztrálja a kezelés vagy a kezelési ütemterv, ami nem illeszkedik a mindennapi életéhez.
  • Olyan vérzések fordulnak elő, amelyek akadályozzák őt bizonyos tevékenységek végzésében vagy amelyek miatt kórházba kerülhet
  • Folyamatos fájdalmat tapasztal ízületi vérzések vagy ízületi károsodások miatt
  • Elveszíti mozgásképességét, ami megnehezíti a szokásos feladatainak az ellátását

Ezek mind hatással lehetnek arra, hogy partnerünk hogyan éli meg a hétköznapokat, amelyek kedvezőtlenül befolyásolhatják a társas tevékenységeit, hobbijait és munkáját.3

 

Várható következmények

 

A változások fokozatosak lehetnek, azonban bizonyos jelek nyilvánvalóbbak lehetnek a többinél.2  Ha Ön két vagy több héten keresztül a következő jeleket észleli partnerén, akkor az alábbi problémák állhatnak fent párja esetében:

DEPRESSZIÓ5,6,7 SZORONGÁS8
Rossz hangulat vagy ingerlékenység Folyamatosan feszült, ideges vagy nyugtalan
Az érdeklődés elvesztése olyan dolgok iránt, amelyeket rendes körülmények között élvez  Kerüli a nyugtalanságot okozó helyzeteket
Koncentrációs nehézség  Mindig a legrosszabbra számít
Értéktelenség érzése Úgy érzi, hogy elveszíti a kapcsolatot a testével vagy a környezetével
Alvási nehézségek Pánikrohamok

 

 

 

Kérje szakértő tanácsát, hogy megtudja, mi a probléma és milyen segítségre van szüksége

 

Ne feledje: a mentális egészség problémái nem korlátozódnak kizárólag depresszióra és szorongásra – egyes emberek az érzelmi kihívásaiktól és az életkörülményeiktől függően más-más problémákkal szembesülhetnek.

 

Hogyan támogathatja partnerét

 

amgimg

Halgassa meg7

 

Ha aggódik partnere mentális egészsége miatt, próbáljon meg nyíltan beszélni vele. Hallgassa meg, mi miatt aggódik, és mi az oka annak, hogy így érzi magát. Kérdezze meg, hogyan tud javítani a helyzeten és Ön hogyan tudna segíteni. Ne feledje: némi időbe telhet, hogy partnere megnyíljon Ön előtt.

amgimg

Tájékozódjon7    

 

Szánjon időt a hemofília és a mentális egészség megismerésére, amely segíthet abban, hogy megértse, min megy keresztül partnere és Ön milyen segítséget tud nyújtani. Közösen is kereshetnek kezelési alternatívákat, például hasznos weboldalak meglátogatásával vagy ha betegcsoportoktól származó információkra keresnek rá.

Kérjék szakember segítségét7

 

Ön és partnere nincsenek egyedül. Amennyiben szükséges, számos hatékony terápia áll rendelkezésre. Javasoljuk, hogy egyeztessenek a hemofília kezelést végző szakemberekkel a pszichológus lehetőségéről, és együtt keressék fel őt. Támogassa partnerét a hosszú távú terápia során, és tartsanak fent egy rokonokból és közeli barátokból álló támogató csoportot.

amgimg

Segítsen megtartani a helyes irányt7

 

Partnere időnként megfeledkezhet a kezelésről vagy elhanyagolhatja ízületei egészségét. Ilyenkor érdemes emlékeztetnie őt a kezelésre vagy akár együtt is végezhetnek gyakorlatokat, hogy tartani tudják a helyes irányt. Ha partnere úgy érzi, hogy a kezelés vagy gondozás egy része nem elég hatékony, akkor hasznos lehet, ha beszélnek partnere kezelőorvosával vagy a hemofíliát kezelő egészségügyi szakemberekkel.

Hangsúlyozza az öngondoskodást7

 

Az öngondoskodás időnként közhelyszerűnek tűnhet, ha a mentális egészségről van szó. Az aktív élet, az egészséges étkezés és az együtt végzett tevékenység azonban segíthet – javasolja, hogy menjenek el együtt sétálni vagy levegőzni, esetleg beszéljenek meg találkozót a barátaikkal.  Együtt minden könnyebb. Továbbá Ön se feledkezzen meg az öngondoskodás jelentőségéről sem!

Egy csapatban vannak

 

Önök egy csapatot alkotnak. Ne a mentális egészség szempontjai határozzák meg a párkapcsolatukat – az a fontos, hogy Önök hogyan működnek együtt párként, jóban és rosszban.

 

Ha úgy érzi, hogy Önnek vagy partnerének mentális problémák miatt sürgős segítségre van szüksége, igénybe vehetik a vészhelyzeti szolgálatot vagy egy bizalmas segélyhívó vonal szolgáltatását.

Hivatkozások: 1. WHO. World health report – mental disorders affect one in four people (accessed March 2020). 2. Rethink Mental Health. Worried about your mental health? (accessed March 2020). 3. WFH. Psychosocial care for people with haemophilia (accessed March 2020). 4. The Haemophilia Society. Positive mental health (accessed March 2020). 5. WHO. Depression (accessed March 2020). 6. NHS. How to help someone with depression (accessed March 2020). 7. Duggal HS. Perm J. 2019;23:18-295. doi: 10.7812/TPP/18-295. Epub 2019 May 31. 8. Mind. Anxiety and panic attacks (accessed March 2020).

NP-23854, 2022 október