Szerelem, bizalom

Szerelem, bizalom és szex a hemofíliások körében

Szerelem, bizalom és szex a hemofíliások körében

Egy új párkapcsolatban egy idő után előtérbe kerül az intim együttlét kialakítása, amely során felmerülhet Önben, hogy mikor és hogyan beszéljen partnerével az állapotáról és magáról a szexről.

Fontos, hogy ne érezze kínosnak, mert kérdései merülnek fel a szexszel kapcsolatban. A szerelem és a szex természetes dolgok, ezért is fontos, hogy őszintén beszéljen erről a témáról partnerével.

 

Mikor érdemes beszélni a témáról?

 

A párkapcsolatok a kölcsönös tiszteleten és megértésen alapulnak, ezért egy kapcsolaton belül fontos, hogy a felek tiszteljék és megértsék a másik fél döntését, beleértve azt is, hogy mikor szeretne beszélni az állapotáról vagy mikor szeretne szexuális kapcsolatot létesíteni. Így ez a döntés csakis Önnön múlik.

A bizalom kiépítése időbe telik, ezért fontos, hogy csak akkor beszéljen párjával az állapotáról vagy a szexről, amikor azt megfelelőnek érzi.

 

Ideje beszélgetni ... vagy nem

 

Találkozott valakivel, de még bizonytalan, hogy mikor és hogyan beszéljen a hemofíliájáról. Az alábbi néhány pont segíthet abban, hogy miket kell átgondolnia a beszélgetés előtt:

  • Többet szeretne megosztani magáról az új partnerével? Természetesen nem szükséges csak a hemofíliájáról beszélnie, hanem megoszthat személyesebb információkat is. Amennyiben igen a válasza, akkor feltehetően fontos Önnek, hogy megosszon személyesebb dolgokat is magáról az új partnerének.
  • Fontos területet tölt be az Ön életében a hemofília? Úgy érzi, hogy többet elmond magáról, ha őszintén beszél az állapotáról?
  • Szeretne bizalmat ébreszteni új partnerében? Egy új párkapcsolat kialakítása során a felek időnként érzékeny témákat is érinthetnek, ami rávilágíthat arra, hogy senki sem tökéletes.

Amennyiben még nem alakult ki a bizalom új partnere felé, nem kötelező olyan témákról beszélniük, ami kellemetlen az Ön számára.

Ha alkalmasabb időpontra vár, akkor halassza el a beszélgetést későbbre, ha pedig csak alkalmi a kapcsolat és nem szeretne személyes információkat megosztani magáról, akkor úgy is dönthet, hogy nem beszél ezekről a témákról.

 

Szívügyek

 

A párkapcsolatok bonyolultak tudnak lenni, de néha ettől válnak izgalmassá. Amennyiben bármikor kérdése merülne fel, vagy szüksége lenne valakire, akivel őszintén beszélgethet, fontos, hogy partnerén kívül is legyen olyan ember a közelében, akiben megbízhat.

Ha úgy érzi tanácsra van szüksége a hemofília és az ismerkedés kapcsán, forduljon a hemofília közösséghez vagy a hemofília központokban dolgozó ápolókhoz, orvosokhoz, akik ajánlani tudnak olyan hemofíliával élő személyt, aki személyes tapasztalatai alapján tanácsot tud adni a témában.

 

A következő lépés

 

Amennyiben Ön és partnere is készen állnak egy bensőségesebb kapcsolat kialakítására, de mégis aggályai merülnének fel az aktív szexuális élettel kapcsolatban, érdemes szakemberrel is konzultálnia a lehetséges kockázatokról.

NP-27215. Az anyag ellenőrzésének dátuma: 2023. április