Szerelem, bizalom

Szerelem, bizalom és szex hemofíliások körében

Szerelem, bizalom és szex hemofíliások körében

Egy új párkapcsolat létesítése és egy intim viszony kialakítása új kérdéseket vethet fel azzal kapcsolatban, hogy mikor és hogyan beszéljen partnerével az állapotáról. Felmerülhet Önben, hogy esetleg a szex kérdését óvatosan kell-e megközelítenie.

Először is, ne érezze magát kínosan, ha kérdéseket kell feltennie ezzel kapcsolatban. A szerelem és a szex mindenkit foglalkoztat, ezért érdemes erre a témára is  figyelmet fordítani.

 

Önön múlik, hogy mikor beszél róla

 

A kapcsolatok kölcsönös tiszteleten és megértésen alapulnak. Ezért egy kapcsolaton belül kizárólag az Ön döntése, hogy mikor beszél partnerének az állapotáról, vagy mikor szeretne szexuális kapcsolatot létesíteni párjával.

A bizalom kiépítése időbe telik, tehát csakis Ön dönti el, mikor érzi időszerűnek a helyzetet.

 

Ideje beszélgetni ... vagy nem

 

Találkozott valakivel, de nem biztos benne, mikor és hogyan beszéljen a hemofíliájáról. Íme, néhány dolog, amit érdemes átgondolnia:

  • Szeretne több információt megosztani magáról új partnerével? Nem csak az állapotáról, hanem arról is, hogy ki is Ön és mik a világról alkotott elképzelései? Ha a válasz igen, akkor Ön feltehetően fontos dolgokat szeretne elmondani partnerének.
  • Fontos terület a hemofília az Ön életében? Úgy gondolja, hogy többet árul el Önről, ha beszél a betegségéről?
  • Szeretne bizalmat kelteni az adott személyben? Egy kapcsolat kialakítása egy másik emberrel időnként érzékeny pontokat érinthet, ami által ráébredhet arra, hogy senki nem tökéletes, sőt, még partnere is megnyílhat Ön előtt.

Amennyiben még nem kész arra, hogy megbízzon új partnerében, akkor ne érezze sürgetőnek, hogy olyan dolgokról beszéljen, amelyek kényelmetlenek az Ön számára.

Ha alkalmasabb időpontra vár, vagy esetleg úgy érzi, hogy csak alkalmi kapcsolatról van szó és nem kíván említést tenni betegségéről, akkor ez a helyes döntés az Ön számára.

 

Szívügyek

 

A kapcsolatok bonyolultak lehetnek, de ettől izgalmasak. Ha bármikor kérdése van, vagy szüksége van valakire, akivel beszélgethet, akkor az is fontos, hogy legyen olyan ember a partnerén kívül, akiben megbízhat.

Ha tanácsra van szüksége a hemofília és az ismerkedés kapcsán, kérjen meg valakit a hemofíliagondozó hálózatban vagy csoportban, hogy ajánljon olyan személyt, aki akár saját, személyes tapasztalatai alapján tanácsot adhat a témában.

 

A következő lépés

 

Ha Ön és partnere készen állnak egy bensőségesebb kapcsolatra, de mégis aggályai merülnek fel az aktív szexuális élet kapcsán, érdemes szakemberrel is megbeszélnie az esetleges kockázatokat.

NP-23860, 2022. október