Jose Antonio

Jose Antonio célja az, hogy elérje az Ibériai-félsziget legmagasabb pontját

- csatlakozzon hozzá!

Jose Antonio célja az, hogy elérje az Ibériai-félsziget legmagasabb pontját

- csatlakozzon hozzá!
image

 

 

Ismerje meg Jose Antonio-t
Kor: 43
Származás: spanyol
A-típusú hemofíliás
Kihívás: elérni az Ibériai-félsziget legmagasabb pontját

 

 

Ismerje meg Nuriát
Kor: 42
Származás: spanyol
Szerepe a történetben: ultra futó világbajnok

image

A nevem José Antonio, Alicante városában, Spanyolországban születtem. 7 hónapos koromban a családom a betegségem, a hemofília miatt Madridba költözött, hogy közelebb legyek a kórházhoz, ahol azóta is kezelnek.

Kisgyerekként nagyon boldog voltam, játszottam és futkostam, mint a többi korombeli gyerek. Talán kockázatot vállaltam, de amit gyermekkoromban megtanultam, az kétségtelenül segített, hogy sikeres legyek az életben.

A jelmondatom, ami mindig segített abban, hogy elérjem a lehetetlen dolgokat nem más mint, hogy „a félelmem a társam és a bátorságom az erőm”.

Manapság az életem komplikált, de a hozzáállásom és a kitartásom miatt megvalósíthattam az álmomat; könyvet írhattam az életemről.

Jelenleg a legnagyobb cél, amit kitűztem magam elé, hogy elérjem az Ibériai-félsziget legmagasabb pontját (ami 3 478 méter vagy 11 410 láb), és miközben az égre pillantok, apámnak ajánljam a könyvem egy példányát, hiszen Ő az, aki védelmez engem odafentről.

 

Egy lehetetlen álom

Visszaszerzem az elfelejtett álmaim.

Akkor kezdődött a második esélyem az életben, amikor visszatértem a sportéletbe egy ízületi gyulladás okozta bokasérülés után. 48 órával a műtét után minden félelmemet legyőzve, mankó nélkül tudtam járni. Hálás voltam a traumatológusoknak az általuk elvégzett fontos munkáért. Újabb kihíváshoz érkeztem „barátommal” a hemofíliával együtt, ami időnként veszélybe sodorja az életemet vérzések vagy esések következtében.

Dolgozom azon, hogy leküzdjem a nehézségeket az életemben.

Ugyanolyannak tartom magam, mint mások, de ugyanakkor más is vagyok. Már egészen fiatalon megtanultam, hogy az életem nem lesz könnyű, és a dolgokat a magam módján kell elintéznem.

Még egy sérült bokával is 2000 méter feletti magasságokat értem el, de a fájdalom miatt kevésbé voltam lelkes a hegymászást illetően. A műtétemet követően az orvosok újfent esélyt adtak arra, hogy boldogabb legyek és folytassam a sportos életvitelemet. Mindig felhasználom az életben szerzett tapasztalataimat és a tanulságokat ahhoz, hogy hihetetlen dolgokat érjek el. Az alapozó edzés a kezdetektől fogva nagyon fontos annak érdekében, hogy egy nagyon magas szintet érjünk el.

Fejlődésem az edzés terén (lásd a táblázatot)

 

ÉV/ÚTVONAL

AKTIVITÁS

KM

MAGASSÁG

ÉRTÉKELÉS

FELKÉSZÜLÉS

 

2015

Globe

Trekking

 

 

 

2,265 tengerszint feletti magasság, 7.5km

Könnyű út, stabil terep 6 óra alatt, több megállóval

Az inaktivitásnak  meg volt a kedvezőtlen hatása, az alap edzésprogram nem volt elegendő, két hétig folytattuk a rendszeres edzést; 7 km gyaloglást és nyújtást kombinálva.

A felsőtestemet úgy kezdem el erősíteni, hogy minden második nap 15 percet súlyzózom. Egészséges étrend, beleértve minden élelmiszert.

2015

Las Machotas (Madrid)

Trekking

 

 

1,466m tengerszint feletti magasság, 10km

Könnyű út, stabil terep 7 óra alatt, több megállóval

Az edzésem elérte a várt hatást, szóval két nap sétával és két 15 perces súlyemelő edzéssel folytattam. Majd három naponta egy vibrációs platformon edzettem.

2015

Peñalara (Madrid)

Trekking

 

2,428m tengerszint feletti magasság, 12km

Mérsékelten nehéz út, laza és köves terepen keresztül. 8.5 óra, szakaszok között pihenők.

Életemben másodszorra érintettem meg az eget Madrid felett, és ismét arról ábrándoztam, hogy megmászom Madrid összes legmagasabb hegyét.

Fokozom az edzésemet azzal, hogy minden nap 10 percet biciklizem, kiegészítve az eddigi edzésprogramot, és elkezdem limitálni az étkezéseim zsírtartalmát.

 

A csodálatos újrafelfedezés éve volt, amikor elkezdtem az alapozó edzéseket, és apránként építkezve sikerült megmászni Madrid legmagasabb hegyét. A gondolkodásmódom egyre erősebb lett.

Soha nem adhatjuk fel és fontos a testi és szellemi felkészülés.

2016-ban elkezdtem dolgozni a testem és az elmém közötti kapcsolaton, apám azon tanácsára támaszkodva, miszerint: soha nem adhatjuk fel.

Ahhoz, hogy valóra váljon a legnagyobb és utolsó álmom, nagyon kell vigyáznom magamra, és időt kell hagynom a regenerálódásra egy nehéz edzés után. A sportedzéseket követően újra átnézem azokat a tanácsokat, amelyeket a traumatológusok gyermekkorom óta javasoltak nekem, azaz, hogy lazítsam el a testemet hideg víz és jég használatával, tartsak megfelelő szüneteket, és könnyedén feszítsem meg az ízületeket, miután azok elernyedtek, hogy aktívak maradhassanak. Ez a módszer ellenállóképességet ad, és sokkal kevésbé fájnak az izmaim. Miután veszélyes sportot választottam magamnak, állandóan ébernek kell lennem. Tudom, hogyan kell megvédeni magam kamáslik, szükség esetén bokavédők használatával. Megfelelő ruházatot és erős túrabakancsot viselek a bokám védelme érdekében, és természetesen van nálam egy adag véralvadási faktor, ha valami nagyon komoly probléma lenne.

Folytatva az álmot: a hit erőt ad

Folytassuk a második sikertáblámmal, egyre intenzívebb edzésekkel és személyes meditációval az álmom megvalósítása érdekében. A hit erőt ad! Ezt a hozzáállást alkalmazom folyamatosan, hogy elérjem a céljaimat.

Győztes gondolkodásmódra van szükség és ezen nap, mint nap dolgoznunk kell. Minden egyes tervezett hegymászás előtt alaposan tanulmányozom és elemzem az összes potenciális veszélyt a mentális magabiztosság megszerzése érdekében.

Váltogatva egyéb sporttevékenységekkel

A teljesítményem növelése érdekében elkezdtem dolgozni a személyes felkészülésemen, beleértve az új sportokat is, hogy az edzéseim ne legyenek túl nehezek. Elkezdtem váltogatni a hegyi kerékpározást és a kenuzást, ezzel is biztosítva az aktív és változatos gyakorlatokat. Hiányzott azonban valami alapvető dolog, beleértve a jó táplálkozást is.

ÉV/ÚTVONAL

AKTIVITÁS

KM

MAGASSÁG

ÉRTÉKELÉS

FELKÉSZÜLÉS

2016

Faldas pico lobo

(Guadalajara)

Trekking

 

 

 

2120m tengerszint feletti magasság, 11km

Mérsékelten nehéz és összetett útvonal köves terepen, ami nem volt túl stabil, fullasztó hőségben,7 órán át

Ez egy nagyszerű pszichológiai teszt volt, és a sífelvonók miatti nehézsége alapján választottam. Az edzésre heti két alkalommal került sor és több súlyzós edzést, biciklizést, valamint a vibrációs platformon magasabb intenzitású mozgást foglalt magába.

2016

Lagoons and Bird's Nest

(Madrid)

Trekking

 

 

2334m tengerszint feletti magasság, 5 km

Nehéz útvonal, olvadt állapotú, csúszós és veszélyes terepen, 8 órán keresztül

Kockáztass és nyerj! Én így állok hozzá! Hosszan tartó és változatos felkészüléssel harmadjára is sikerült elérnem a ’Bird’s Nest’ csúcsot.

2016

Honey Beak

(Madrid)

Trekking/climbing

 

 

1564m tengerszint feletti magasság, 5 km

Könnyű útvonal fókuszban a céllal, 3,5 óra

Sétával kezdődik, de a fele úton mászni kell.

Kötél és beülő nélkül sikerült megmásznom ezt a hegymászók számára legendás csúcsot.

 

 

 

2016

2017 m tengerszint feletti magasság Nehézsége: nehéz ’Bird's Nest’ csúcs hóval és jéggel, 2 334 méterrel a tengerszint felett

16 km és 8 óra, folyamatos megállók a veszélyes terep miatt

Mivel nem ismertük a hegy ezen oldalát, és a felszerelésünk limitált volt, a csúcs alatt 100 méterrel vissza kellett fordulnunk.

 

Meg kell szenvedni, ha nyerni akarunk

Elérkeztük a felkészülésem utolsó szakaszához, hogy megpróbáljam megvalósítani az álmomat, de még mindig voltak olyan dolgok, amelyeket pszichológiai szempontból nem tudtam elérni, és ami nap, mint nap segített volna legyőzni a nehézségeimet. Majd megérkezett a csodálatos életúttal és óriási hegymászó tapasztalatokkal rendelkező edzőm, Nuria Picas, hogy segítsen nekem megszerezni a hiányzó dolgokat. Meséltem neki az edzéseimről és az eredményeimről, és az ő pszichológiai tanácsai sokat segítettek abban, hogy kitöltsem a kirakós hiányzó darabjait, és felvállaljam a győzelemhez szükséges kockázatot!

Madridban már több 2000 m-es hegyet is sikerült megmásznom több alkalommal, de ahhoz, hogy életem álmát megvalósíthassam, azaz megérintsem az Ibériai-félsziget egét, még több szellemi erőfeszítésre volt szükségem. Ezúttal azonban az edzőm segített és tanácsokkal látott el.

A kihívás

2019-ben nagyon veszélyes és nagyon nehéz 2000 méter feletti magasságokat sikerült elérnem.  8 legendás hegycsúcsot sikerült megmásznom, köztük a "Reventón-t" és a "Siete Picos-t"; ez utóbbit egyetlen nap alatt.  Ezek nagyon sziklás hegyek (a bokám számára kedvezőtlen terep), ami miatt idegeskedtem, de fokozatosan sikerült legyőznöm a mentális kihívásokat azáltal, hogy vizualizáltam, mit találok a csúcson; a célt, amelyet még nem értem el.

A teljesítményem jó volt, de még többre volt szükségem a céljaim eléréséhez, és tudtam, hogy még jobban kell igyekeznem. 2019-ben a maximálisra növeltem az edzéseim számát, függetlenül attól, hogy mennyi időm volt. Gondoskodtam arról, hogy napi 8 órát eddzek, napi 10 km-t gyors ütemben és váltakozó tempóban futva, heti három napon súlyokkal tornázva, hasizom, fekvőtámasz és nyújtó gyakorlatokat végezve; hétvégente pedig hegyet másztam.

A fizikai állóképességem és a győztes szemléletmódom volt az alapom, de a megfelelő technikai információra is szükségem volt. Köszönöm az edzőmnek, Nuria Picasnak a javaslatokat és tanácsokat, amelyek segítettek legyőzni azokat az alapvetően nagyobb nehézségeket, amelyekkel az út során szembesültem, mint például a hegyibetegség, illetve segítségének köszönhetően a terep zordságával is meg tudtam birkózni. Nuria mellettem állt a kihívásokban, és én elegendő kockázatot vállaltam, hogy sikeresen teljesítsem ezt a kalandot.

image

Finálé

Elértem a teljesítményem 93% -át. Eredményem mindössze 7% -át köszönhetem csak a szerencsének és csak ennyi ment el a félelemre, ami időnként megállított. Bíztam magamban, hiszen 2019 júliusában meg szerettem volna hódítani az Ibériai-félszigetet.

image

Felelősséget kizáró nyilatkozat: mielőtt bárki hasonló fizikai megmérettetésbe vágna bele, fontos, hogy először egyeztessen arról a kezelőorvosával

tile

....

Hemofíliával is lehet teljes életet élni. 

Kattintson ide, ha tudni szeretné, hogyan kezelje a hemofíliát az élete különböző szakaszaiban.

NP-16267, 2021. május