Traveling with haemophilia

Szárnyaljon!

Szárnyaljon!

„Az utazás élet” – írta Hans Christian Andersen. Sokan szeretnek utazni, de az utazás mégis kihívást jelenthet bárki számára – és időnként kicsivel nagyobb kihívást a hemofíliával élő emberek számára.

Ha korábban utazott hemofíliásként, feltehetően már tapasztalt olyan anyagi vagy orvosi jellegű kötöttségeket, amik korlátozták Önt. – Az utazási biztosítás elkerülhetetlen, ám sajnos drága lehet a krónikus betegségekben szenvedő emberek számára. Emellett ott van az aggodalom, hogy nem biztos, hogy külföldi utazása során hozzá tud jutni a megfelelő kezeléshez, illetve olyan egészségügyi szolgáltatókhoz, akik beszélik az Ön nyelvét.

Ennek ellenére az utazás az élet legnagyobb örömeinek egyike. Ha Ön hemofíliás, az utazás csak egy minimális többlettervezést igényel. Tehát beszéljünk erről!

Egyszerű, mint az egyszeregy

 

Mint az életben sok más esetben, utazás esetén is a felkészülés a legfontosabb. Alább bemutatunk néhány alaplépést, melyeket, ha megtesz, biztos lehet benne, hogy utazása igazi sétahajózás lesz, melynek során semmi másra nem lesz gondja, csak figyelni az időjárás előrejelzést.

Beszélje meg
 

Mielőtt bármilyen utazást lefoglal, beszéljen kezelőorvosaival. Ők tanácsot tudnak adni és segíteni tudnak az előkészületekben – beleértve a dokumentumokat és a gyógyszerelést is – az Ön egyéni helyzetének megfelelően.

Hasznos lehet, ha orvosa egy levélben leírja a legfontosabb információkat az Ön állapotáról és rendszeres kezeléséről, melyet akár le is fordíttathat annak az országnak a nyelvére, melyet felkeres.

Terv

 

Amikor szállást foglal, olyan helyet keressen, ahol van hűtőszekrény, amelyben tárolni tudja kezelési eszközeit! Ez különösen fontos akkor, ha melegebb helyre utazik.

Kétszer is ellenőrizze (sőt harmadszor is), hogy utazási biztosítása rendben van-e! Senki ne keljen útra e nélkül – és ez különösen igaz a hemofíliával élőkre.

Mielőtt útnak indul, tudassa az utazási célpontjához legközelebbi hemofília kezelő központtal érkezését.

Csomagolás

 

Mivel a termékek országonként nagyon eltérőek, vigye magával kezelési eszközeit! Ha repülővel utazik, ezeket kézipoggyászába csomagolva vigye fel a repülő fedélzetére, így azok biztonságban lesznek a szeme előtt, mindvégig elérhető közelségben.

Vigyen magával egy levelet a reptéri biztonsági emberek részére, melyben elmagyarázza, miért visz magával folyadékot, gyógyszereket, tűket, fecskendőket stb. Írja le - lehetőleg a rendeltetési hely nyelvén - hogy milyen következményekkel járhat, ha ezek az eszközök szükség esetén nincsenek azonnal kéznél. Legyen Önnél minden szükséges utazási okmány másolata, beleértve a biztosítási kötvényeket és orvosai leveleit is. Hasznos, ha ezekről fotót is készít, így azok mindig ott lesznek a telefonján is.

Utazás hemofíliásként

NP-16277, 2021. május