What’s so good about working out with haemophilia?

Miért jó, ha rendszeres testmozgást végez?

Miért jó, ha rendszeres testmozgást végez?

Valószínűleg nem először hallja: a fizikai aktivitás jót tesz Önnek. És ez igaz is. A rendszeres testmozgásnak számos egészségügyi előnye van. Javítja az általános kondíciónkat, erősíti önbecsülésünket és csökkenti a szív-érrendszeri betegségek, a diabétesz, a csontritkulás és egyes rákbetegségek kockázatát1. Az előnyök önmagukért beszélnek. 

Bár a testmozgás mindenki számára fontos, a rendszeres fizikai aktivitás, a fizioterápia és a testedzés különösen jótékony a hemofíliás betegek számára. Ennek elsősorban az az oka, hogy ezek a tevékenységek növelik az izomerőt és javítják az ízületek stabilitását, ami nagy mértékben csökkentheti a sérülések, a vérzés és az ízületi károsodás kockázatát2,3. Ezért beszélje meg kezelőorvosaival, melyek a testedzés helyes formái az Ön számára! A rendszeres mozgás tökéletes módja az öngondoskodásnak, ma és holnap is.

Miként segíti a fizikai aktivitás az ízületeimet?

 

A testünkben lévő ízületeket, így a térd-, csípő- és bokaízületeket is különféle izomtípusok támogatják. Ezen izmok meggyengülése növelheti a gyakori ízületi vérzések kockázatát, amik – mint Ön is tudja – krónikus duzzanatot és fájdalmat okozhatnak. Ez pedig egy állapotromlási ciklust indíthat el, ami minden vérzéssel tovább folytatódik.

haemophilia exercise chart

A fizikai aktivitás az említett izmok erősítése révén megvédi az ízületeit az állapotromlástól, javítva koordinációját és növelve rugalmasságát. A testmozgás abban is segítheti Önt, hogy megőrizze egészséges testsúlyát, amely minimálisra csökkenti ízületei igénybevételét. Mindezek az előnyök tökéletes összhangban járulnak hozzá ahhoz, hogy csökkentsék az ízületi vérzések gyakoriságát és súlyosságát.

négy lépés ami műkődik

1. lépés: kérdezzen

Az Ön fittségi állapotától függetlenül fontos, hogy körültekintően végezzen fizikai aktivitást, s ezáltal a legtöbbet tudja kihozni belőle. Mielőtt elkezdené, néhány szempontot figyelembe kell vennie, mint például az Ön céljai, a fizikai és érzelmi szükségletei. Ezekhez kapcsolódnak az alábbi kérdések, melyeket érdemes feltennie magának:

Milyenek jelenleg a fizikai képességeim?
Vannak-e olyan sérüléseim vagy egyéb dolgok, amelyekre figyelnem kell?
Melyek a testedzési és életmódbeli céljaim?
A testedzés mely fajtái érdekesek számomra?

Miután végiggondolta szükségleteit és céljait, beszéljen fizioterapeutájával vagy az Önt kezelő orvosokkal. Ha a hemofíliáról és a testmozgásról van szó, ők azok a szakemberek, akik segíteni tudnak Önnek kidolgozni egy olyan edzéstervet, ami alkalmas Önnek és megfelel az egészségi állapotának. Együtt a következőket tudják elérni:

Felmérik a különböző sportokkal és testedzési gyakorlatokkal összefüggő lehetséges kockázatokat.
Különféle stratégiákat vehetnek számításba az adott kockázatok csökkentésére.
Kidolgoznak egy olyan tervet, amely segíti Önt céljai elérésében, fizikai és mentális szempontból egyaránt.

2. lépés: válasszon ki egy (vagy több) sportot

A hemofíliával élő emberek számára általában azt tanácsolják, hogy kerüljék el a testi érintkezéssel járó sportokat, mert ezek növelhetik a sérülések kockázatát. Az olyan sportok, mint a rögbi és az ökölvívás durva sportoknak minősülnek, melyekben gyakoriak a sérülések. Ezek helyett inkább próbáljon ki olyan sportágakat, melyek hasonló örömet okoznak, de mérsékelt testi érintkezéssel járnak, ugyanakkor megfelelő testedzést biztosítanak, és kielégítik a versenyszellem iránti vágyát (ha erre van szüksége).

Csak hogy néhány ilyet említsünk: úszás, golf, tollaslabda, íjászat, kerékpározás, evezés, vitorlázás, asztalitenisz és gyaloglás. Kis kutakodással és fizioterapeutája segítségével megtalálhatja, hogy mely sportok tökéletesek az Ön számára.

3. lépés: tervezze meg infúzióit ennek megfelelően

Ha egy meccsre, edzésre vagy csupán egy kis játékra készül a barátaival, fontos, hogy infúzióit a tevékenysége alapján tervezze meg. Az egyetlen általános szabály, amit be kell tartania, hogy ismerje faktorszintjeit, és akkor végezzen energikusabb gyakorlatokat, amikor tudja, hogy ezek elegendőek az Ön számára szükséges védelemhez. Az Önt kezelő szakemberek minden esetben segíteni fogják abban, hogyan tervezze infúzióit és a sportolást.

4. lépés: bemelegítés, lazítás

Miután felvette a felszerelést, csábító lehet, hogy azonnal belevágjon abba, amit tenni akar, anélkül, hogy bemelegítene. Ha azonban nem készíti fel kellőképpen a testét a várható edzésre, az nagymértékben növelheti a sérülés kockázatát. Ahelyett, hogy azonnal teljes sebességre kapcsolna, edzését kezdje bemelegítéssel, ami könnyebb gyakorlatokból és különféle nyújtásokból áll, melyek segítenek javítani rugalmasságát és felkészítik a testét.

Miután rendesen megizzadt, és készen áll a zuhanyozásra, könnyen elfelejtkezhet a lazításról. Azonban a bemelegítéshez hasonlóan az edzés után is nagyon fontos a nyújtás. Ez segíti az izmok regenerálódását, és megakadályozza, hogy azok merevvé váljanak. Teste bemelegítése és kilazítása csökkenti a sérülés valószínűségét, és fenntartja mozgásképességét. Fizioterapeutája tanácsot tud adni a nyújtásra és az Ön számára legmegfelelőbb enyhe bemelegítési és lazítási gyakorlatokra, összhangban az Ön saját sportolási és edzési tervével.

Stretching and exercising with haemophilia
Keeping active with haemophilia

...

Találja meg a ritmust!

 

Egy jó edzési rutin olyan gyakorlatokat tartalmaz,  amelyek segítenek megőrizni és javítani állóképességét és keringési rendszere állapotát, valamint javítják mozgáskoordinációját, izomerejét, rugalmasságát és egyensúlyát. Minden héten rendszeres időközönként tartott körülbelül 30 perces testedzés gyakorta eredményes. Fizioterapeutája azonban tanácsot tud adni abban, mi lenne az Ön számára a legmegfelelőbb.

A lassú és rendszeres edzés

 

... nyeri a versenyt. Ne mozogjon túl sokat túl gyorsan! Ha túlzásba viszi, az sérülést okozhat, és növelheti a vérzés kockázatát. És ezt ki szeretné? Könnyítsen az edzéstervén, és az idő  előrehaladtával lassan fokozza a nehézségi szintet.

Álljon meg!

 

Ha bármikor fájdalmat érez, azonnal hagyja abba, amit csinál! Ha azt gyanítja, hogy edzés közben vérzik, lépjen kapcsolatba az Önt kezelő szakemberekkel. Bármit is csinál, ne erőltesse, hogy végigcsinálja az edzést! Teste meg fogja ezt köszönni Önnek.

Edzés újrakezdése sérülés után

 

Sérülést szenvedett? Ez nem a világ vége. Fizioterapeutája és kezelőorvosai a sérülések értékelése alapján iránymutatást tudnak majd adni, hogyan rehabilitálódhat. Az ízületi ficamok, vérzések és az izomláz gyógyulásához kb. 4-6 hét szükséges2. Az ízületi vérzést követően minden fizikai tevékenység fokozatosan újrakezdhető4.

Beszéljen egészségügyi csapatával
 

Fontos a rendszeres ellenőrzés fizioterapeutája és az Önt kezelő szakemberek részéről, akik fel tudják mérni, miként reagálnak az ízületei és egész teste a fizikai tevékenységre, és meg tudják állapítani, van-e szükség bármilyen változtatásra napirendjében.

REFERENCIÁK:

1. Wittmeier K and Mulder K. Haemophilia 2007;13(2):31-37.
2. Negrier C, et al. Haemophilia 2013;19:487-498.
3. Tiktinsky R, et al. Haemophilia 2002;8:22-27.
4. World Federation of Hemophilia. Guidelines for the management of haemophilia. 2nd edition. 2012.

NP-16276, 2021. május